Hooikoorts en Astma 2018-10-21T16:41:19+00:00

Hooikoorts en Astma

Hooikoorts

Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op de stuifmeelkorrels (pollen) van wind bestuivende planten, bomen en grassen.

In feite is het afweermechanisme van het lichaam in de war. De op zichzelf onschadelijke pollen worden als indringers beschouwd en het lichaam maakt een stof aan (histamine) om ze te bestrijden. Sommige mensen verdragen de stof niet en krijgen vervolgens hooikoorts.Hooikoorts gaat gepaard met een grote verscheidenheid van symptomen. Het leidt tot overprikkeling van de slijmvliezen van neus en keel en het kan jeukende, tranende en branderige ogen veroorzaken. Ook niezen en benauwdheid komen veel voor. Bovendien kan hooikoorts leiden tot vermoeidheid en een gevoel van algehele malaise.

Veel hooikoortspatiënten hebben een verstoring binnen de longenergie en leverenergie. Acupunctuur en Moxa therapie kunnen het lichaam weer in harmonie brengen.

Astma

In de acupunctuur krijgen de luchtwegen – samen met de huid – een belangrijke plaats toebedeeld in ons afweersysteem. Het zijn immers organen die in direct contact staan met de ‘buitenwereld’.

Een onderzoek naar de conditie van de huid behoort dan ook standaard tot de werkwijze bij ademhalingsproblemen. Bekend is de combinatie van eczeem met benauwdheid. Acupunctuur beïnvloedt het vrijelijk stromen van energie in het lichaam; een behandeling is altijd gericht op het in balans brengen van deze energiestroom. Bij benauwdheid is die energiestroom duidelijk belemmerd.

De behandeling richt zich op het verhogen van de algemene weerstand, het doen ontspannen van de luchtwegen en borstkas, en het verminderen van de slijmproductie. Over het algemeen is acupunctuur bij behandeling van ademhalingsproblemen effectief en treedt er nagenoeg altijd verlichting van de klacht op, ook Moxa therapie draag hieraan bij.

Wilt u weten welke behandelmethoden er mogelijk zijn? Maak dan een afspraak voor een consult.

Afspraak maken
Ga terug naar Specialisaties