Behandeling 2024-04-24T13:06:00+00:00

Behandeling

Wij behandelen volgens de traditionele Chinese geneeswijze. Deze Chinese geneeswijze omvat voornamelijk acupunctuur, Moxa-therapie, Qigong en Chinese kruiden.

Consult

Een consult begint net zoals bij de huisarts, met het stellen van de diagnose; dit gebeurt niet alleen door het stellen van vragen, maar ook door het voelen van de pols door de heer Ren.

Vaak wordt ook naar de tong en de ogen gekeken. Meestal is dit voldoende om een behandeling te kunnen starten. Let op: een Chinese diagnose is anders dan een ‘westerse’ diagnose! Een Chinese diagnose gaat uit van het lichamelijke evenwicht (yin en yang) en verstoringen hiervan. Aan de hand van de bevindingen bij de lichamelijke observatie stelt de heer Ren vast waar de Qi-stroom verkeerd loopt of geblokkeerd is en zodoende de klachten veroorzaakt. Afhankelijk daarvan wordt de behandeling gestart.

Na het stellen van de diagnose wordt men verzocht plaats te nemen in de behandelruimte. Er wordt meteen gestart met de behandeling. Wij raden mensen aan voldoende te eten voordat men onder behandeling gaat. Elke volgende keer dat u de praktijk bezoekt, wordt opnieuw de pols gevoeld en gekeken of de behandeling effect heeft op het lichamelijke evenwicht.

Acupunctuur

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een behandelmethode die stamt uit de Traditionele Chinese Geneeswijze. In China en andere Oosterse landen wordt acupunctuur al meer dan 4000 jaar toegepast. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw is acupunctuur tot de Westerse wereld doorgedrongen. Momenteel wordt het op grote schaal toegepast.

Acupunctuur is de meest bekende techniek, waarbij naalden op nauwkeurig omschreven punten, op de zogenoemde meridianen, kunnen worden ingbracht. Hierdoor kan de stroom van de energie beinvloed worden en kunnen blokkades worden opgeheven. Zodoende kan de balans in het lichaam herstelt en behouden worden.

Traditionele Chinese geneeswijze is gebaseerd op het uitgangspunt dat lichaam en geest nauw verbonden zijn, zowel in gezondheid als in ziekte.

Er loopt er een stelsel van meridianen door ons hele lichaam. Dit zijn energiebanen waardoor onze levensenergie (ook wel qi genoemd) stroomt. De meridianen zijn verbonden met alle organen, spieren, botten en weefsels. Bij een verstoring van het evenwicht in ons lichaam kunnen we hierop via de betreffende meridianen invloed uitoefenen.

Op de meridianen liggen acupunctuurpunten. Deze punten worden met dunne naaldjes aangeprikt. Hierdoor kan de acupuncturist de energie weer vrij laten stromen waardoor de klachten verminderen of verdwijnen.

In een gezonde situatie is de energie in ons lichaam in balans. Bij disbalans, van welke aard dan ook, kan acupunctuur een uitkomst zijn, zeker als het lichaam niet uit zichzelf kan herstellen. Daarom zijn zowel lichamelijke als emotionele klachten goed te behandelen middels acupunctuur.

Is acupunctuur pijnlijk?
Er zal nauwelijks pijn worden gevoeld. Wel bestaat de mogelijkheid dat men een tintelend of doof gevoel gewaar wordt. Mocht men angst voor naalden hebben (of speciaal voor kinderen) kunnen we andere behandelmethoden bespreken; zoals moxa-therapie of TuiNa massage.

Waarom Acupunctuur?

Acupunctuur helpt bij veel klachten. Het grote voordeel van acupunctuur is dat het bijna geen bijwerkingen heeft. En omdat bij een acupunctuur behandeling uw gehele energiehuishouding verbetert, zult u zich snel fitter en gezonder voelen. Voor meer informatie zie onze klachtenlijst.

Acupunctuur heeft ook een preventieve werking. Het heeft een positieve invloed op het welbevinden van de mens. Het vergroot de natuurlijke weerstand, het verhoogt de pijngrens en het stimuleert de levenslust.

Onderzoek
Uit een groot Amerikaans onderzoek in 1998 naar patiënttevredenheid (575 patiën-ten) blijkt een bijzonder hoge tevredenheid bij gebruikers van acupunctuur:

  • 91.5% was van mening dat acupunctuur de klachten verbeterden,
  • 70% hoefde niet geopereerd te worden, terwijl vóór de start van de operatie acupunctuur aanbevolen was.

Wat bieden wij?

Wij zijn gespecialiseerd in acupunctuur, moxa-therapie en Chinese kruidengeneeskunde, met jarenlange opleiding en werk ervaring zowel in China als in Nederland; wat als voordeel heeft dat er veel kennis in huis is van de westerse medische kennis en aloude wijsheid en ervaring die in China is opgedaan. Deze combinatie zorgt voor een optimale balans.

Er bestaan veel verschillen tussen de acupunctuuropleidingen in China en Nederland, veel Nederlandse acupuncturisten doen graag ook ervaring op tijdens een extra opleiding in China.

Aan een Chinese acupunctuur artsendiploma worden in China zeer streng en zware eisen gesteld. Een Chinese acupunctuur arts moet zowel de Chinese geneeswijze als westerse medische kennis bezitten. Een Chinese arts doorloopt een studie van 5 jaar aan een universiteit . Vervolgens 1 jaar stage bij een medische faculteit, ziekenhuis enz.

Dr. Ren heeft nog meer gedaan; daarna 3 jaar master in anotomie. Vervolgens 3 jaar vervolgstudie waarna hij is gepromoveerd tot Chinese geneeskunde doctor (dr.).

Er zijn veel acupuncturisten, maar die mogen zich geen – Chinese dokter – noemen.

In Nederland praktiseren slechts enkele Chinese doctors.

Nieuwe techniek bij Acupunctuur

Bij de standaard technieken van acupunctuur wordt er soms ook gebruik gemaakt van nieuwe technieken, waarbij je bepaalde bewegingen maakt met de acupunctuurnaalden in je. Hierdoor worden pijnklachten sneller verholpen, gaan de bewegingen soepeler en voelen de gewrichten of spieren losser. De pijn zal zo in sommige situaties sneller genezen.

Moxa

Moxa-therapie is goed te combineren met acupunctuur. Moxa-therapie is een zeer populaire Oosterse therapie (is een onderdeel van acupunctuur en de Traditionele Chinese Geneeskunde) die energie in de vorm van warmte in het lichaam brengt. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van de moxa of bijvoetkruid (artemisia vulgaris). Dit bijvoetkruid wordt gedroogd en tot een moxastaaf gerold. Kenmerkend voor dit kruid is de hoge verbrandingstemperatuur waardoor er een diepgaande warmte ontstaat. De moxastaaf verwarmt de huid en acupuntuurpunten met als doel de bloedcirculatie en Qi (levensenergie) te stimuleren. Moxa heeft de eigenschap om langzaam en heftig te branden terwijl het een weldadige infrarode straling afgeeft.

In onze praktijk maken wij gebruik van een veilig doosje waarin de moxa rustig kan branden.

Deze methode zorgt ervoor dat het vuur nooit de huid aanraakt en de temperatuur van de moxabox langzaam geleidelijk stijgt.

Bijgaand met de moxabox krijgt u stukjes papier om de gewenste temperatuur te controleren. Het duurt ongeveer 5 minuten voordat u de doos voelt opwarmen.

De moxabox zal langzaam opwarmen tot het gewenste temperatuur. De maximale temperatuur zal laag genoeg blijven om die met blote handen te kunnen verplaatsten.

Als de moxabox te warm wordt kunt u het bijgeleverde papier gebruiken om die tussen de box en uw huid te plaatsten. Ook kunt u de box schuiven rondom de plek wanneer die even te heet wordt. Mocht u dit zelf niet kunnen dan kunt u ons altijd bellen met de bel geplaatst bij uw hand.

Als uw huid in het gebied dat wij willen moxibusteren een verminderde gevoeligheid van de zenuwen heeft of als de huid bijzonder gevoelig is voor beschadigingen, laat het ons dan weten, zodat we voorzichtiger kunnen zijn.

Moxa-therapie is een aanvullende behandeling en er worden geen extra kosten aan verbonden.

Chinese kruiden

Chinese kruidengeneeskunde is al duizenden jaren oud. Het basishandboek Shen Nong (de Goddelijke Boer) Ben Cao Jing, dat mogelijk dateert van rond 2800 voor Christus, bevat naast kruiden ook mineralen en dierlijke extracten.

Voor veel mensen in het Westen is acupunctuur de bekendste traditionele Chinese geneeswijze, maar in China zelf staat de kruidengeneeskunde hoger in aanzien. Waar acupunctuur de rivieren en stromen van het lichaam weer in evenwicht brengt, zorgt de kruidengeneeskunde dat het land vruchtbaar is en er goede gewassen kunnen groeien.

Net als bij alle geneeswijzen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is het doel van de kruidentherapie om de balans in het lichaam te herstellen. Daarom bekijkt de therapeut altijd het totaalplaatje: niet alleen de klachten, maar ook bijvoorbeeld de leefstijl en eetgewoonten van een patiënt.

In de kruidengeneeskunde zijn de medicinale middelen ingedeeld naar hun werking. Zo zijn er middelen die tonifiëren (voeden of versterken), slijm oplossen, de spijsvertering of de bloedcirculatie bevorderen. Door de kruiden in bepaalde verhoudingen te combineren, zijn ze voor vele aandoeningen inzetbaar. Ook bij moeilijke behandelbare aandoeningen, zoals onvruchtbaarheid, kunnen kruiden soms tot opmerkelijke verbetering leiden. Bij hoofdpijn werken kruiden op onderliggende oorzaken, zoals verstoring van de hormoonhuishouding of bloedsomloop, of het vasthouden van vocht.

Afhankelijk van de diagnose combineert de therapeut de kruiden met andere geneeswijzen, zoals acupunctuur, cupping of moxa.

Door kruiden met verschillende eigenschappen samen te voegen tot een kruidenformule, zijn er honderden combinaties bekend die werkzaam zijn bij verschillende vormen van energetische disbalans. Dr. T. Ren is een expert op dit gebied en hij is gepromoveerd PHD diplomaat in chinese geneeskunde in China. Chinese geneeskunde kruiden wordt voornamelijk gebruikt voor Stress, depressie,slaapproblemen, Onvruchtbaarheid, maag en darmklachten。Het kan ook helpen om kanker gerelateerde klachten en bijwerkingen van reguliere kankerbehandelingen te verminderen.

Ruwe Chinese kruiden

Chinese kruiden poeder

De kruiden zijn in de ruwe vorm en poeder vorm verkrijgbaar. Bij de ruwe vorm worden de kruiden heelhuids meegeleverd en bij de poedervorm krijgt u kruidenextracten waarvan 5 gram kruiden gelijk staat aan 1 gram poeder. Er zit geen verschil in het effect bij deze vormen wel is de poeder vorm makkelijker en sneller te gebruiken.

Gebruik deze formules niet zonder overleg.

Chinese kruiden bestellen

Cupping

Is een methode waarbij een cup van glas of plastic op de huid wordt geplaatst, deze cup wordt dan vacuüm gezogen. Na een behandeling kan er lokaal een rode plek te zien zijn. Dit is een normaal verschijnsel en zal na enkele dagen verdwijnen. Deze vorm van therapie kan gebruikt worden om pijn op te heffen, en om de bloedcirculatie te verbeteren.

QiGong

QiGong is een zeer oude ademhaling- en bewegingsleer die de basis vormt voor de oosterse gevechtskunst, en meditatie technieken. QiGong heeft ook een grote genezingswaarde en wordt derhalve ook medisch toegepast als aanvulling op de behandelingen. Zo versterkt de QiGong de functie van de organen en verbetert de stroming van energie en bloed.

Qigong cursus reserveren

Wilt u weten welke behandelmethoden er mogelijk zijn? Maak dan een afspraak voor een consult.

Afspraak maken
Ga terug naar Home