Chinese geneeskunde en kanker 2020-08-21T09:01:12+00:00

Chinese geneeskunde en kanker

Wat kan traditionele Chinese geneeskunde bij kanker betekenen?

Acupunctuur staat binnen de traditionele Chinese geneeskunde het meest in de belangstelling. Er is ook het meeste wetenschappelijk onderzoek over beschikbaar. Acupunctuur kan helpen om kanker gerelateerde klachten en bijwerkingen van reguliere kankerbehandelingen te verminderen, maar het wordt niet ingezet om kanker zelf te behandelen.

Bijwerkingen verlichten

Een groot deel van de patiënten met kankerpijn krijgt onvoldoende pijnbestrijding. Ook lijden veel kankerpatiënten aan droge mond en ervaren problemen bij kauwen, slikken en spreken. Andere bekende bijwerkingen van de reguliere kankerbehandeling zijn een verlaagde hoeveelheid witte bloedlichaampjes en verminderde weerstand. Patiënten die chemotherapie krijgen, hebben vaak last van misselijkheid en braken. Ook komen bijvoorbeeld opvliegers veel voor bij vrouwen die borstkanker hebben gehad.

Zulke symptomen en bijwerkingen kunnen je levenskwaliteit ernstig aantasten, emotionele problemen veroorzaken en andere symptomen, zoals vermoeidheid en ongewenst gewichtsverlies, verergeren.

Gerelateerde klachten verminderen

Veelvoorkomende bijwerkingen van chemotherapie en radiotherapie (bestraling) waarbij acupunctuur behulpzaam kan zijn: vermoeidheid, neuropathie in handen en voeten, temperatuurontregeling (het steeds koud hebben), een brandend gevoel aan de voetzolen, handpalmen of tong en haaruitval.

Bij de behandeling van kankersymptomen en bijwerkingen van reguliere kankerbehandeling zullen veel therapeuten naast acupunctuur ook andere disciplines van de TCG toepassen. Bijvoorbeeld de massagevormen tuina en shiatsu, beweging via qi gong om energie op te bouwen of moxa om vastzittend weefsel weer soepel te maken, de doorbloeding op gang te helpen en daarmee de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen aan cellen te herstellen. Sommige therapeuten zetten inwendig kruiden in, om het lichaam te ondersteunen bij het hervinden van evenwicht.

Wilt u weten welke behandelmethoden er mogelijk zijn? Maak dan een afspraak voor een consult.

Afspraak maken
Ga terug naar Specialisaties