Onvruchtbaarheid 2018-10-21T16:38:53+00:00

Onvruchtbaarheid

Volgens de WHO zoekt 15% van de stellen medische hulp bij zwanger raken. Onderzoek laat zien dat bij hen acupunctuur rondom de terugplaatsing de kans op succes bijna verdubbeld.

Acupunctuur kan helpen bij het zwanger worden. Bijvoorbeeld bij verschillende vruchtbaarheidsproblemen als: endometriose, uitblijven van de eisprong, problemen met de eierstokken of eileiders, herhaalde miskramen of verminderde zaadkwaliteit. Vaak wordt er geen oorzaak gevonden voor een uitblijvende goede zwangerschap en moeten stellen verder met de diagnose ‘onbegrepen onvruchtbaar’. Accupunctuur helpt om je zo vruchtbaar, rustig en gezond mogelijk voor te bereiden op het zwanger worden.

Behandeling

Het doel van de behandeling bij hormonale ontregeling is de ei rijping te stimuleren, de doorbloeding van het endometrium (baarmoederwand) te verbeteren en stress te verminderen. Bijkomend voordeel van zo’n behandeling is vaak meer energie, minder bijwerkingen van de medische behandeling en meer ontspanning.
U kunt niet alleen terecht voor hormonale ontregeling maar ook voor een verminderde vruchtbaarheid met een bekende oorzaak zoals PCO, verminderde zaadkwaliteit ed.

Hiervoor krijgt u wekelijks acupunctuur, kruiden en vaak ook voedings- en leefstijladviezen. Het is het beste om een ruime tijd (8-12 weken) voor een medische behandeling al met acupunctuur te beginnen. U bent natuurlijk ook later welkom.

Vruchtbaarheid vrouw

Voor de vruchtbaarheid van de vrouw begint een acupuncturist meestal met het reguleren van de menstruatiecyclus. Het is niet alleen vervelend als je onregelmatig menstrueert of veel pijn of bloedverlies hebt, maar het betekent vaak ook dat een bepaald evenwicht verstoord is. Acupunctuur kan helpen dit te herstellen, een belangrijke voorwaarde voor de vruchtbaarheid. Geadviseerd wordt om 8 tot 12 weken voor een vruchtbaarheidsbehandeling of natuurlijke zwangerschapspoging te starten met acupunctuur. Die tijd is nodig om een goede basis(conditie) te creëren en je optimaal voor te bereiden.

Vruchtbaarheid man

Veel onderzoeken laten zien dat acupunctuur en ook Chinese kruiden een positief effect hebben op de spermakwaliteit. De reguliere geneeskunde heeft vaak geen oplossing voorhanden als het probleem bij de man ligt. Dan wordt al snel gekozen voor IVF en ICSI; vrij zware behandelingen en vooral voor de vrouw belastend. Fijn als in plaats daarvan IUI-behandeling mogelijk is omdat de zaadkwaliteit is verbeterd. En soms ontstaat er zelfs toch een natuurlijke zwangerschap. Mannen met verminderde vruchtbaarheid wordt geadviseerd minimaal 3 maanden acupunctuur te proberen, omdat de zaadaanmaak gemiddeld 70 tot 90 dagen duurt.

Wilt u weten welke behandelmethoden er mogelijk zijn? Maak dan een afspraak voor een consult.

Afspraak maken
Ga terug naar Specialisaties