Acupunctuur 2018-10-06T19:45:01+00:00

Acupunctuur

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een behandelmethode die stamt uit de Traditionele Chinese Geneeswijze. In China en andere Oosterse landen wordt acupunctuur al meer dan 4000 jaar toegepast. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw is acupunctuur tot de Westerse wereld doorgedrongen. Momenteel wordt het op grote schaal toegepast.

Acupunctuur is de meest bekende techniek, waarbij naalden op nauwkeurig omschreven punten, op de zogenoemde meridianen, kunnen worden ingbracht. Hierdoor kan de stroom van de energie beinvloed worden en kunnen blokkades worden opgeheven. Zodoende kan de balans in het lichaam herstelt en behouden worden.

Traditionele Chinese geneeswijze is gebaseerd op het uitgangspunt dat lichaam en geest nauw verbonden zijn, zowel in gezondheid als in ziekte.

Er loopt er een stelsel van meridianen door ons hele lichaam. Dit zijn energiebanen waardoor onze levensenergie (ook wel qi genoemd) stroomt. De meridianen zijn verbonden met alle organen, spieren, botten en weefsels. Bij een verstoring van het evenwicht in ons lichaam kunnen we hierop via de betreffende meridianen invloed uitoefenen.

Op de meridianen liggen acupunctuurpunten. Deze punten worden met dunne naaldjes aangeprikt. Hierdoor kan de acupuncturist de energie weer vrij laten stromen waardoor de klachten verminderen of verdwijnen.

In een gezonde situatie is de energie in ons lichaam in balans. Bij disbalans, van welke aard dan ook, kan acupunctuur een uitkomst zijn, zeker als het lichaam niet uit zichzelf kan herstellen. Daarom zijn zowel lichamelijke als emotionele klachten goed te behandelen middels acupunctuur.

Is acupunctuur pijnlijk?
Er zal nauwelijks pijn worden gevoeld. Wel bestaat de mogelijkheid dat men een tintelend of doof gevoel gewaar wordt. Mocht men angst voor naalden hebben (of speciaal voor kinderen) kunnen we andere behandelmethoden bespreken; zoals moxa-therapie of TuiNa massage.